Magasin
Oppslagsbildet

Spar penger med riktig dekkvalg

Mars 2017

Kjører du med for lavt lufttrykk får du dessuten mer ustabile kjøreegenskaper og økt ulykkesrisiko! Kjører du i tillegg etter ”røsk-og-riv”-metoden, med brå akselerasjoner og harde nedbremsinger, er du garantert rekordkort levetid på dekkene – en av bilens viktigste sikkerhetsdetaljer.

Det er ikke vanskelig å få dekkene til å holde lenge, både sommer og vinter, påpeker ekspertene hos Super Dekk Service. Koster noe ekstra gjør det heller ikke, og innsatsen som kreves er minimal:

  • Velg kvalitetsdekk – det billigste kjøpet kan bli det dyreste i det lange løp!
  • Sjekk lufttrykket hver tredje uke
  • Kjør jevnt og forutseende – unngå hard akselerasjon og bråbremsing
  • Velg en defensiv kjørestil med god avstand til bilen foran
  • Vær forsiktig inn og ut fra fortauskanter og andre hindringer for å unngå skader på dekkene
  • Kontroller bilens hjulstilling regelmessig – feil hjulstilling kan øke dekkslitasjen kraftig
  • Bytt hjul mellom for- og bakaksel rundt hver 8 000 kilometer
  • De beste dekkene skal alltid monteres bak

– Dersom man følger disse enkle forholdsreglene, vil man også oppleve at dekkene holder atskillig lenger. I tillegg oppnår man flere andre viktige fordeler. Med rett lufttrykk og en rolig og defensiv kjørestil reduseres drivstofforbruket, noe som betyr penger spart. Samtidig blir CO2-utslippene redusert, noe som sparer miljøet.

Dekkslitasje

Spar penger!

Når levetiden for dekkene øker, reduseres kostnadene til dekk – og spare penger vil vel alle, mener fagfolkene i Super Dekk Service i en kommentar. De understreker imidlertid at alt starter med riktig valg av dekk:

– Det er et enormt tilbud av dekk som møter forbrukeren på markedet i dag, og det er ikke lett å finne ut hva man skal velge. Vi anbefaler sterkt at man ikke lar seg friste av de billigste pristilbudene, som ofte har en tendens til å bli dyrest i det lange løp.

Billige dekk har generelt dårligere egenskaper enn dyrere kvalitetsdekk – lavere terskel for vannplaning, lengre bremsestrekning og dårligere kjøreegenskaper. De er også økonomisk og miljømessig dårligere, har større rullemotstand med derav følgende høyere drivstofforbruk og CO2-utslipp.

– Å velge dårlige dekk til den gode bilen sin er å gi bort kjøreglede og trygghet, og vi klarer aldri å forstå hvorfor noen i det ene øyeblikket bruker mange hundre tusen kroner på ny bil – og i det neste skal spare noen få tusenlapper på de billigste sommerdekkene!

Dekklagring1

Finn kvalitetsdekkene

– Hvor kan man finne gode råd?

– Bilbladenes dekktester gir god informasjon om hvilke dekk som er bra. Disse testene viser entydig hvor mye bedre litt dyrere kvalitetsdekk er på våtegenskaper og kjøreegenskaper generelt. Dette er viktig informasjon for din kjøresikkerhet.

Også dekkverkstedet kan gi god hjelp til å velge riktige dekk som er tilpasset din bil og kjørestil, understreker fagfolk i Super Dekk Service.

– Det er med dekk som med så mye annet – man får det man betaler for. I stedet for å se seg blind på pris, bør man velge kvalitetsdekk som gir gode og sikre kjøreegenskaper, og som er miljøvennlige i tillegg. Gode dekk har som regel også lav rullemotstand, noe som betyr fordeler for både forbruk og CO2-utslipp.

Velg dekk for norske forhold

Dessuten er det under våre forhold viktig å velge sommerdekk som har en gummiblanding som gir stabile og sikre kjøreegenskaper under våre spesielle norske forhold, som byr på både lave og høye temperaturer med raske skiftninger gjennom sommerhalvåret.

Hankook Ventus Prime3, som ble blant de beste dekkene i Autobild sin omfattende sommerdekktest i fjor, er et glimrende eksempel på et slikt premium sommerdekk. Dekket har topp egenskaper på både vått og tørt underlag. Samtidig er det prisgunstig, med en betydelig lavere kostnad for et komplett sett sommerdekk sammenlignet med andre premium dekk, opplyser ekspertene i Super Dekk Service.

Hankook

Kommentarer

Les også disse sakene